dobra mozzarella

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania.
galbani

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
koktajle z mozzarella   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w rzeczy samej warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *