kuchnia włoska Kraków rezerwacja

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, ale także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy najczęściej poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o dużo lepiej poznać Kraków i jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *