Pizza Kraków

Prawdziwy włoski makaron czyli jaki?
Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i konsumenci na świecie spożywają na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako bazowe węglowodany, jakie towarzyszą pokarmom jako danie dodatkowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym znakomitym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odnaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć proste bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do stereotypowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie smacznym daniem. Prosto, czysto oraz wyśmienite -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *